Sunde får kulturprisen 2017

Artisten og moromannen Øystein Sunde tildeles Hedmark fylkeskommunes kulturpris for 2017.

Bilde av Øystein Sunde

Øystein Sunde tildeles Hedmark fylkeskommunes kulturpris for 2017.

Foto: Nina Ruud

- Det er en hyggelig beskjed å få - dette setter jeg pris på, sa Øystein Sunde da fylkesordfører Dag Rønning (Sp) delte nyheten med artisten.

Juryleder Dag Rønning sier at dette er en velfortjent pris.

- Øystein Sunde er en utmerket ambassadør for kulturlivet i fylket vårt, sier Rønning.  

Juryen består for øvrig av fylkesrådsleder Per-Gunnar Sveen (Ap), Elisabeth Sidselrud Christiansen (Ap), Eli Wathne (H) og Erik Ringnes (V). Kulturprisen ble første gang delt ut i 1984, og den består av et kunstverk og en pengegave på 100 000 kroner.

15 nominerte 

Formålet med prisen er å stimulere til utvikling av kulturlivet i fylket, og være en oppmuntring til nyskaping og ekstraordinær innsats. Vinneren skal ha vist en tydelig og sterk tilknytning til Hedmark.

Årets vinner ble valgt blant 15 nominerte kandidater.

Årets prisvinner

Juryen skriver i en pressemelding at årets prisvinner ble født i Oslo i 1947, men bodde sine første åtte år på Skarnes, et sted han vendte tilbake til i 1976 etter drøye 20 år i Oslo.

Selv om Øystein Sunde har spilt i flere band siden debuten på 1960-tallet, er han mest kjent som soloartist. Han har begeistret mange med sine humoristiske tekster, gode melodier, munnrappe framføringer og ikke minst solide gitarspill. Slike talenter er det absolutt kjekt å ha – og det har vist seg i gi suksess. Han er og blir en av Norges mest folkekjære og morsomme artister, leken med både gitar og ord. Det er ikke få ord og uttrykk fra artisten som har satt seg i det norske språket.

Erfaren prisvinner

Tidligere i år ble Sunde tildelt Vidar Sandbecks Kulturpris, Regnbågåbrua av Sandbeckstiftelsen. Sunde har alltid hatt Hedmark-kunstneren Vidar Sandbeck som et av sine store forbilder.

- Sunde er vel til dags dato den eneste artisten som er tildelt Årets spellemann to ganger, i 1989 og 1994. Han ble også kåret til Årets spellemann som medlem av Gitarkameratene i 1990, skriver juryen. 

I tillegg fikk han spellemannpris i klassen Underholdning i 1989. Og dette er bare noen av prisene og utmerkelsene Øystein Sunde har fått.

Millionsalg

Artisten Sunde har for lengst passert en million solgte plater. Platene har gått unna som varmt hvetebrød i tørt gress, for å sitere prisvinneren. Mange av platene har han gitt ut gjennom sitt eget selskap, Spinner Records. Sunde platedebuterte som soloartist i 1970 med 1001 fnatt, og hans til nå siste plate Bestefar ga han ut i sitt 70. år i november 2016, etter snart 50 år som artist.

Men det er ikke bare på platefronten Sunde fortsatt er aktuell som artist. Han har flere ganger både levert stoff til og medvirket i revyer, blant annet til oppsetninger med Dizzie Tunes. Teater Innlandet satte i 2014 opp forestillingen Det året det var så bratt med Øystein Sundes tekster.

- I tillegg til det er Øystein Sunde fortsatt en omreisende og oppsøkende artist som gjennom 50 år har gledet sitt publikum over hele landet, skriver juryen.

 

Tid og sted for overrekkelsen av prisen vil bli kunngjort senere.

 

Les mer om Hedmark fylkeskommunes kulturpris og tidligere vinnere