Utforsker samarbeid med Kina

Representanter fra Innlandet, blant annet fra Hedmark fylkeskommune, har vært på studietur til Kina for å se på mulighetene for et samarbeid.

Alle de norske som deltok på studieturen.

Hedmark fylkeskommune har nylig deltatt på studietur til Kina sammen med Innovasjon Norge Innlandet, Oppland fylkeskommune, Lillehammer kommune, Lillehammer Kunnskapspark, NTNU Gjøvik og Skåppå Kunnskapspark. I tillegg var Hedmarksbedriften Moelven Limtre med på turen. View Software AS (skiteknologi), Nordic Way (incoming turoperatør fra Trysil), Visit Lillehammer og Beitostølen Resort deltok fra reiselivssiden.

Studieturen gikk til Beijing og de olympiske områdene nord for Beijing, Zhangjiakou og Chongli.

I forbindelse med at Kina skal arrangere vinter-OL i 2022, har kineserne satt i gang en storstilt plan med ambisjoner om å vekke interessen for alt innen snø, is og vinteraktiviteter. Derfor bygger kineserne skidestinasjoner i en fart ingen har sett maken til tidligere.

Vil samarbeide med Innlandet

Myndighetene ønsker et samarbeid med Innlandet.

- Vi anses som erfarne innenfor vintersportsarrangement og arenautvikling. Blant annet etterspør de kompetanse på å drive skiskole og opplæring av skiinstruktører, sier rådgiver på enhet for næring og nyskaping i Hedmark fylkeskommune, Liv Snartland Wilson.

Turisme fra Kina til Europa er også i voldsom vekst, og flere velger Norge som del av Europa-besøket.

- Innlandet har potensial til å ta markedsandeler dersom vi tilrettelegger godt og er flinke til å synliggjøre det unike ved produktet, sier Wilson.

I tillegg til vinterturisme etterspør kineserne trebygg og konstruksjoner i tre.

Følger opp turoperatørene

Neste skritt er å følge opp turoperatører aktørene i Innlandet hadde møter med i Beijing.

Turoperatørene ønsker reiseforslag og informasjon og gjerne korte videoer som viser hva man kan oppleve, som skiopplevelser for nybegynnere og aktiviteter for barna. Dessuten er unike overnattingsmuligheter ettertraktet.

Et samarbeid om skiskoletilbud er også aktuelt. Innlandet har masse kompetanse på dette, blant annet i Trysil.

Aktørene har også diskutert muligheten for å sette opp et utstillingsvindu for norsk industri/teknologi, treverk og bygg, kultur og reiseliv i en av OL-byene.

I april kommer en delegasjon av samarbeidspartnere i Kina på studietur til Innlandet.