Gründerpris for hundeutstyr

Tonje Wahl Evensen og Kristoffer Grøtan Olsen får prisen Årets unge gründer 2017 for bedriften Non-Stop Dogwear. Bedriften designer og utvikler seletøy og annet utstyr til hund.

Tonje Wahl Evensen, Kristoffer Grøtan Olsen og Dag Rønnning

Fylkesordfører Dag Rønning delte ut prisen Årets unge gründer til Tonje Wahl Evensen og Kristoffer Grøtan Olsen. Prisen er på 50 000 kroner.

Foto: Marit Thobiassen Strande

Årets unge gründer deles i år ut for sjuende gang. Også dette året var det flere svært gode kandidater, og vanskelig å kåre en vinner. Juryen inviterte tre av kandidatene til å komme og presentere seg og bedriftene, og ble svært imponert over hva de unge bedriftsgründerne har oppnådd.

Juryens begrunnelse

Juryen besluttet at et par skal vinne årets pris. Gründerparet starta opp virksomheten i Oslo i 2008, som en «kjøkkenbordsbedrift» for å løse et behov de så innen en hobby som de har hatt siden barndommen. Men – som faktisk flere av kandidatene til årets pris har gjort – i 2012 flytta de hjem til Hedmark. Da tok de også valget om å utvikle bedriften videre fra å være en hobby og til å bli levebrød, også for flere enn dem sjøl.

Omgivelsene på Brøttum og Sjusjøen er svært viktige for produktutviklinga og -testinga til denne bedriften, som designer og utvikler seletøy og annet utstyr til hund. De siste åra har de blitt markedsledende i Norge på seler og annet utstyr til trekkhunder. Bedriften leverer også fôrprodukter, halsbånd, potesalver m.m., til hunder av alle størrelser og typer, og innen dette segmentet er de en av tre ledende leverandører. Produksjonen foregår i flere land, og de har allerede en nokså stor eksport. De eier 51 % av et selskap i Tyskland, som skal selge deres produkter i Europa.

De 9 ansatte – 7 av dem på fulltid – står på for en bedrift med gode økonomiske resultater, og planene er lagt for videre ekspansjon fram mot 2022.

Men hvordan kan en liten gründerbedrift nå så langt med produkter som strengt tatt allerede var på markedet da de starta? Svaret er flerdelt. Noe av forklaringa ligger i at produktene stadig videreutvikles og forbedres, og dette blir gjort i nært samarbeid med brukerne. I tillegg skjønte gründerne tidlig at de trengte personer med annen kompetanse, og fikk med seg to medeiere – som også er unge. De har sikra seg viktige samarbeidspartnere innen det lokale næringslivet. Salg er også viktig, bl.a. var de på salgsturné med bobil fra Tromsø til Trondheim og besøkte hele 150 butikker på turen.

Til sammen har dette gitt en suksessrik bedrift. Både de ansatte og medeierne i bedriften står bak suksessen og prisen, noe vinnerne også presiserer.

Juryen

  • Thomas Breen, fylkesråd, Hedmark fylkeskommune
  • Paul Frikstad, Ungt Entreprenørskap
  • Unni Flengsrud Oustad, Innovasjon Norge
  • Kristian Bakke Haugen, Hedmark Kunnskapspark
  • Ingvild Bergersen, NHO Innlandet
  • Torunn H. Kornstad, Hedmark fylkeskommune, Enhet for næring og nyskaping

Om prisen 

Det er nå sjuende gang prisen Årets unge gründer deles ut. De seks tidligere prisvinnerne driver fortsatt bedrifter som går bra. Formålet med prisen er å stimulere til og fremme etableringsvilje og nyskaping blant personer under 35 år, noe som vil skje gjennom at prisvinnerne synliggjøres og dermed kan inspirere andre.