Gründerpris til spillutvikler

Catharina Due Bøhler får prisen Årets unge gründer 2019. Hun er daglig leder i Sarepta Studio AS, som utvikler videospill.
Sist oppdatert 15.10.2019
Catharina Due Bøhler
Catharina Due Bøhler er Årets unge gründer 2019. Foto: Marit Thobiassen Strande

- Det er rørende og motiverende at man har blitt lagt merke til og at det man har fått til blir lagt merke til, sier Catharina Due Bøhler.

Hun er opprinnelig fra Kløfta, men har bodd i Hamar en del år.

- Jeg er blitt veldig glad i denne regionen. Vi har fått mye støtte fra både kommunen og fylkeskommunen, sier hun.

BAFTA-pris

Det mest kjente spillet Sarepta Studio har utviklet er «My child lebensborn». Spillet er utviklet i samarbeid med Teknopilot og har vunnet internasjonale priser, blant annet BAFTA-prisen i kategorien for spill som er mer enn underholdning (Games beyond entertainment).

Prisvinneren selv ble i høst innlemmet i Women i games European Hall of Fame, en heder som blir delt ut til kvinner som har utmerket seg i bransjen.

Spillnettverk

Catharina Due Bøhler var en av grunnleggerne av Sarepta Studio i 2010. I tillegg har hun vært involvert i opprettelsen av et eget nettverk for bransjen, Hamar Game Collective. Nettverket har som mål å bli det beste spillutviklingsmiljøet i landet.

I tillegg til at 33-åringen legger ned mye arbeid i bedriften sin og i nettverket, er hun også samfunnsengasjert. Hun har blant annet stått på liste til kommunevalget i Hamar i år.

10 kandidater

Det var foreslått hele 10 kandidater til prisen i år.

Juryen har bestått av:

 • Per Gunnar Sveen, fylkesrådsleder, Hedmark fylkeskommune
 • André Lillehovde, Ungt Entreprenørskap
 • Mathias Bakke Haugen, Innovasjon Norge
 • Kristian Bakke Haugen, Klosser Innovasjon
 • Linn Alicia Slora Kristiansen, NHO Innlandet
 • Torunn H. Kornstad, Hedmark fylkeskommune, Enhet for næring og nyskaping

Formålet med prisen Årets unge gründer er å stimulere til etableringsvilje og nyskaping blant personer under 35 år.

Prisvinneren får 50 000 kroner.

Juryens begrunnelse, som ble lest opp av fylkesordfører Arnfinn Nergård

Vi skal nå for aller siste gang dele ut prisen til Årets unge gründer i Hedmark. For niende gang har juryen funnet fram til en god vinner som vi straks skal få høre mer om. Formålet med prisen er å stimulere til og fremme etableringsvilje og nyskaping blant personer under 35 år, ved at prisvinneren skaper inspirasjon og ideer hos andre unge.

Det var i foreslått år hele ti kandidater til prisen, mange av dem med gode ideer og voksende virksomheter. De andre kandidatene var også solide, og juryen vurderer at de vil tilføre næringslivet i Hedmark mye i åra framover.

Juryen har bestått av:

 • Per Gunnar Sveen, fylkesrådsleder, Hedmark fylkeskommune
 • André Lillehovde, Ungt Entreprenørskap
 • Mathias Bakke Haugen, Innovasjon Norge
 • Kristian Bakke Haugen, Klosser Innovasjon
 • Linn Alicia Slora Kristiansen, NHO Innlandet
 • Torunn H. Kornstad, Hedmark fylkeskommune, Enhet for næring og nyskaping

Juryens begrunnelse

Årets unge gründer er daglig leder for en bedrift som snart feirer 10-årsjubileum. De ni ansatte i denne bedriften har i noen år levd på mer nudler og havregraut enn de fleste vanlige arbeidstakere – men med langvarig og stor innsats har bedriften nå oppnådd sterke resultater både for produkt og økonomisk, og høstet stor anerkjennelse nasjonalt og internasjonalt. Det er ikke bare daglig leder som har stått på for å få til dette, men lederens stayerevne og samarbeidsevner har vært svært viktig for de oppnådde resultata.

Bedriften som årets unge gründer leder har oppstått ut fra et attraktivt studietilbud som (daværende) Høgskolen i Hedmark var en pioner på. Både denne bedriften og flere andre har bidratt til at studenter har blitt boende i regionen istedenfor å flytte til større byer. Opprettelsen av et eget nettverk for bransjen har bidratt til å gjøre det attraktivt for bedriftene å bli værende i Hedmark, og årets unge gründer var en av ildsjelene i opprettelsen av dette nettverket.

Årets unge gründer er også samfunnsengasjert. I tillegg til at hun arbeider svært mye i egen bedrift og for nettverket har hun stått på liste til kommunevalget. Hun stiller også gjerne opp som foredragsholder.

Prisvinneren arbeider innen underholdningsbransjen, men det siste spillet som nå har fått internasjonal anerkjennelse er ikke bare underholdende, men formidler også samfunnsengasjement og lar spilleren kjenne på vanskelige problemstillinger og følelser for krigsbarn. Temaet er hentet fra 2. verdenskrig, men er også relevant for kriger som pågår nå.

Vinner av prisen Årets unge gründer 2019 er 33 år gammel og bor i Hamar. Hun og resten av gjengen har bygd opp spillfirmaet Sarepta Studio AS gjennom mange år, og har nå sammen med firmaet Teknopilot utvikla spillet «My child lebensborn», som har vunnet internasjonale priser. Spillet fikk BAFTA-prisen i kategorien «Games beyond entertainment» - spill som er laget for mer enn bare underholdning. Vår unge gründer har også fått en hederspris med plass i «Hall of Fame» for kvinner i spillbransjen.

Gratulerer så mye også som årets unge gründer i Hedmark,

Catharina Due Bøhler! 

Utdrag fra statuttene

Kandidater til prisen må tilfredsstille følgende kriterier: 

 • Gründer(ne) skal være yngre enn 35 år
 • Gründer(ne) kan allerede vise til gode resultater
 • Gründer(ne) bør lede/eie en nyskapende og innovativ bedrift
 • Gründer(ne) kan sannsynliggjøre et vekstpotensial, gjerne internasjonalt. 

 I utvelgelsen av kandidater til Årets Gründer skal følgende kriterier vektlegges: 

 • Økonomisk resultat/lønnsomhet
 • Nyskaping/originalitet
 • Ambisjoner om vekst og/eller innovasjon
 • Verdiskapingspotensial
 • Strategi og gjennomføringsevne
 • Sysselsetting
 • Bidrar til utvikling i Hedmark