Matoma får Hedmark fylkes kulturpris for 2019

Tom Stræte Lagergren, med artistnavnet Matoma, er en flott og verdig vinner av Hedmark fylkeskommunes aller siste kulturpris.
Sist oppdatert 25.10.2019
Tom Stræte Lagergren alias Matoma
Foto: @matomaofficial

Juryen mener Matomas musikk ikke bare appellerer til ungdom, men gleder lyttere i alle aldre. Matoma opplever en internasjonal karriere få musikere fra Hedmark er forunt.

Samfunnsengasjert

Juryen er også imponert over Matomas levende samfunnsengasjement. Gjennom det artisten har oppnådd selv, hjelper han nå andre lokale talenter frem. Han sier selv:

- Å nå sine mål kommer gjennom besluttsomhet, eksperimentering, en god del flaks og som alle vet: en hel del hjelp og heia-rop fra andre.

Gir tilbake

Allerede fra barndommen på Flisa fikk Tom Stræte Lagergren (f. 1991) mulighet til å eksperimentere og forfølge sin lidenskap for musikk, med familie og venner som oppmuntrende heia-gjeng.

Hjembygda støttet også ungguttens ambisjoner. Dette trygge nettverket var avgjørende for å kunne utvikle seg som artist. For å kunne gi noe tilbake til lokalmiljøet har Matoma sammen med Grue sparebank opprettet et fond: «One in a million foundation». Fondets målsetting er å hjelpe frem unge, lokale talenter slik at også de får mulighet til å leve ut sine drømmer.

Holder på dialekten

Matoma er svært bevisst sine røtter og fremhever stadig hvor han kommer fra. Selv om engelsk nok er dagligtale i artistens hverdag, er man aldri i tvil hvor han kommer fra når Matoma snakker norsk.  Den umiskjennelige Solung-dialekten er blitt Matomas varemerke. Dialektbruken illustrerer hans sterke bånd til Hedmark og Solør.

Grunnmuren for hans internasjonale musikkariere ble lagt i Solør barne- og ungdomsmusikkorps, deretter fulgte klassiske pianotimer. Brorens musikksamling ble en øre-åpner til helt andre musikksjangere.

En bachelor-grad i musikkteknologi ved NTNU har ytterligere forsterket grunnlaget for karrieren. Elektronisk dansemusikk av typen Tropical House er sjangeren han som artisten Matoma er kjent for.

På turné

Matoma er en artist som arbeider med elektronisk dansemusikk (EDM) både som DJ og produsent. Han har også remixet flere kjente låter, og samarbeider med artister som The Notorious B.I.G, Ja Rule, Astrid S, Nico & Vinz, Akon og Jennifer Lopez.

Matoma turnerer både i Europa og USA. For tiden er han i nettopp USA, og neste konsert er i San Francisco lørdag 26. oktober.

Deles ut i desember

Hedmark fylkeskommunes kulturpris består av et kunstnverk og 100 000 kroner, og den skal etter planen deles ut under fylkestingets avslutningsmiddag 9. desember.