Sykehusklovnene fikk årets julegave

De siste årene har Hedmark fylkeskommune gitt en pengegave til et veldedig formål, et beløp tilsvarende det som ble brukt på å sende julekort. Året gave på 20 000 kroner går til sykehusklovnene ved sykehuset i Elverum.
Sist oppdatert 17.12.2019
Sykehusklovnene Maxine og Cirka viser fram blomster og sjekk som de fikk fra fylkesrådsleder Per-Gunnar Sveen og assisterende fylkesdirektør Sigurd Skage.
Sykehusklovnene Maxine P og Cirka viser fram blomster og sjekk som de fikk fra fylkesrådsleder Per-Gunnar Sveen og assisterende fylkesdirektør Sigurd Skage.

Sykehusklovnene er på Elverum sykehus en dag i uka året rundt. Tirsdag møtte assisterende fylkesdirektør Sigurd Skage og fylkesrådsleder Per-Gunnar Sveen klovnene Cirka (Marianne Jonger) og Maxine P. (Anne-Marthe Lund Engnes) rett før de skulle spre glede på barneavdelingen og poliklinikken.

- Siden 2011 har vi gitt portopengene som en julegave til et veldedig formål som bidrar til å utgjøre en forskjell. Det er alltid mange gode saker å velge mellom, og i år har vi valgt å gi midlene til sykehusklovnene. Dette er en anerkjennelse av det dere bidrar med og jobben dere gjør. Dere bidrar til å skape glede og mestring for barn og unge på sykehuset i Elverum. Som dere sier selv, er det mer enn underholdning – det er magisk medisin for ungene, sa fylkesrådsleder Per-Gunnar Sveen under overrekkelsen av sjekk og blomster på Elverum sykehus.

Cirka og Maxine P. takket for gaven og forteller at dette kommer godt med.

- Tusen, tusen takk. Vi er avhengig av bidrag som dette for at vi skal kunne skape glede for både barn, foreldre og ansatte ved sykehusene, sa Cirka, som for øvrig var sjefsklovn under mottakelsen av fylkeskommunens utsendte.

 

Om sykehusklovnene:

Sykehusklovnene treffer barn og unge på sykehuset. Pårørende forteller hvordan disse møtene bidrar til større livsglede og mestring av en vanskelig sykehushverdag. Foreldre beskriver også hvordan sterkere selvfølelse hjelper barna deres til å hente frem friske krefter.

Det ikke så mange vet, men som helsepersonell kan fortelle om, er at sykehusklovnene bidrar til at medisinske behandlinger løses både bedre og raskere. Klovnenes tilstedeværelse reduserer også behovet for beroligende midler og uønsket bruk av tvang. Forskning viser også at latter og glede reduserer smerte, styrker immunforsvaret og gir mindre stress.

Dette er grunnen til at sykehusklovnene, og alle de som støtter dem, ønsker at helsefremmende klovning skal bli en naturlig del av behandlingen av syke barn. Ikke bare et tilfeldig, hyggelig møte. Sykehusklovning er nemlig så mye mer enn god underholdning – det er magisk medisin.


Tidligere år har julegaven gått til:
2011: Frelsesarmeen
2012: Hedmark Røde kors
2013: Redd Barna (katastrofehjelp på Filippinene)
2014: Kirkens nødhjelp (vannprosjekt i u-land)
2015: Frelsesarmeen
2016: Barnekreftforeningen
2017: Nasjonalforeningen for folkehelse
2018: Hedmark Røde kors