Bakgrunnen for prosjektet var resultater fra et forprosjekt i Elverum kommune, der det ble avdekket mangelfulle rutiner for å sikre tann- og munnhelsen til brukere av hjemmebasert omsorg.
I tillegg fant man indikasjoner som viste at pleiepersonalet oppfattet brukernes tann- og munnstell som bedre ivaretatt enn det i realiteten er.
Om prosjektet i Hamar
I prosjektperioden har en tannpleier vært ansatt i kommunen og jobbet sammen med ansatte i hjemmebasert omsorg i sone 1, distrikt Sentrum - Parkgården.
I perioden som denne tannpleieren har vært ansatt i kommunen, har det vært gjennomført en kartlegging av brukernes tann- og munnhelse. Tannpleier har regelmessig holdt undervisning i tann- og munnhelse for de ansatte i hjemmebasert omsorg i distriktet.
Nye rutiner er innført i Hamar på bakgrunn av prosjektet og de funnene som er gjort.
Vet ikke at de har rett til tannlege
Prosjektet i Hamar viser sammen med landsdekkende KOSTRA-tall at brukere av hjemmebaserte omsorgstjenester, beboere på institusjoner og deres pårørende i liten grad kjenner til rettighetene rundt tannbehandling.
Slik er rettighetene:
Brukere av hjemmebaserte helse- og omsorgstjenester, som har institusjonsopphold eller pleie av hjemmebasert omsorg i sammenhengende 3 måneder eller mer, og minimum 1 gang i uken, skal gis tilbud om vederlagsfrie tannhelsetjenester, inkludert eventuelle utgifter til tanntekniske arbeider, så lenge oppholdet i pleien vedvarer.
Fakta:
- Det viser seg at kun halvparten av brukerne kjenner til denne rettigheten.
- På landsbasis er det kun en av fire som har rettigheter, som faktisk ble undersøkt/behandlet.
- Mange eldre mister med andre ord kontakt med tannhelsetjenesten, og de tar heller ikke opp tannhelse eller tannproblemer med sine daglige pleiere.