Kalender

Facebook

 

Les flere innlegg fra Facebook

 

Håp eller katastrofe?

Onsdag 21. mars fikk elevene på Midt-Østerdal vgs besøk av forfatteren Sigbjørn Mostue og tidligere FN-direktør Svein Tveitdal. Med trilogien ”I morgen er alt mørkt” har forfatter Sigbjørn Mostue tegnet et meget dystert framtidsbilde hvor sivilisasjonen har kollapset og menneskene jakter på hverandre i forrykt galskap.

Trilogien "I morgen er alt mørkt"

Scenene er ved første øyekast langt unna virkeligheten, men leser man teksten allegorisk er den både en kommentar til hendelser i vår egen tid, til fortiden og ikke minst framtiden. Med advarsler om at vi kan stå på terskelen til global klimaendring og økologisk sammenbrudd, og en befolkningsøkning på 50% i løpet av dette århundret, kan det saktens være på sin plass å spørre hvordan enkeltmennesket vil oppleve at alt rundt en faller sammen og ender i kaos. Alt sees gjennom øynene til to ungdommer i 15-16-årsalderen: Brage og Marlen.

Inviteres elever til diskusjon

Med utgangspunkt Mostues trilogi og skissering av hvordan et ragnarok kan bli og oppleves, stiltes så spørsmålet om hvorvidt vi faktisk står overfor en katastrofe. Tidligere FN-direktør Svein Tveitdal, med over 220 000 følgere på Twitter verden over, er kåret til en av verdens mest innflytelsesrike personer på sosiale medier på dette området. Han viste og fortalte hva global oppvarming er, og hvilke følger klimaendringene kan føre til. Hans budskap var at vi vil stå overfor en katastrofe hvis vi ikke gjør noe – nå! Mostue supplerte underveis. 

Mostue og Tveitdal hadde tidligere turnert i  ungdoms- og videregående skoler. De opplevde overraskende nok at ungdommers oppmerksomhet mot vår tids største utfordring, er meget liten. De fleste vet hva global oppvarming er, men ytterst få er opptatt av den eller redd for følgene som klimaendringene kan medføre. Med ovennevnte opplegg håpet de å skape engasjement, debatt og å vekke elevene. For hvis dagens unge ikke er opptatt av å redde miljøet, svinner håpet raskt.

Om Mostue og Tveitdal

Sigbjørn Mostue er forfatter av populære barne- og ungdomsbøker, som trilogiene Alvetegnet og Den siste magiker. Han skriver også krim for voksne, sammen med tidligere politispaner Johnny Brenna. I tillegg har Mostue skrevet noveller, drama og vært med som manusforfatter for krimserien Det tredje øyet. De siste årene har han gitt ut dystopiserien I morgen er alt mørkt, som bl.a. har vunnet Uprisen. 

Forfatteren Sigbjørn Mostue

Svein Tveitdal er gründer, tidligere direktør i GRID-Arendal og miljøambassadør for Arendal kommune. Han jobbet i flere år som direktør ved FNs miløjøprogram (UNEP). Idag er han en populær foredragsholder og ivrig twitrer om klima, med over 220 000 følgere verden over.

Tidligere FN-direktør Svein Tveitdal