3IDA - årets lesehester

Hvert år arrangeres Ungdommens kritikerpris. I år er en av de 7 juryklassene 3IDA ved NØVGS
Sist oppdatert 08.01.2019
Lesehester: Innimellom fotball og ski skal 3IDA klare å komme seg gjennom mye ny norsk litteratur.

Hvert år arrangerer Foreningen!les "Ungdommens kritikerpris". Det er et samarbeid mellom Foreningen!les, Utdanningsforbundet, Den Norske Forleggerforening og Norsk kritikerlag. Skoleklasser kan da søke om å få være en slik juryklasse. 7 klasser blir valgt ut, basert på geografisk bredde og klasser fra ulike linjer. Alle klassene i videregående kan søke. Før sommeren søkte norsklærer Kari Vårhus på vegne av den gang 2IDA, og de fikk så muligheten til å delta.

Åtte bøker er nominerte

Elevene i 3IDA skal lese åtte bøker. Disse er av forfatterne Per Petterson, Sonja Nyegaard, Stig Aasvik, Trude Marstein, Gunnhild Øyehaug, Marit Eikemo, Kjersti Annesdatter Skomsvold og Ellen Mari Thelle. Bøkene de har skrevet er helt nye, kom ut i 018 og er voksenlitteratur.

-Det er en stor jobb, forteller Kari. - Vi har fått ett oppdrag i å lese og vurdere alle bøkene sammen, og det tar mye tid. Vi bruker tid i timene til å lese også. Og alle bøkene er jo ikke like interessante, men med Oslo-tur som belønning, er det en fin motivator. Og det er jo ikke bare lesing for moro skyld, de skal jo kritisere og tolke også. De jobber både individuelt og i grupper. Det er ikke noen karakter på dette, men de blir vurderte, og det er kjempegod trening til norskeksamen, som kommer etter russetida. Klassen har også en kritikerfadder som jobber i Klassekampen, som vil hjelpe dem litt.

Oslo-tur 14.mars som belønning

I mars reiser klassen til Oslo for utdelingen. Først må to av elevene være med i en storjury, der de samles fra alle de 7 juryklassene der de velger ut tre finalister, før det blir kåret en vinner til slutt. Denne prisen henger høyt for forfatterne.