Fagdag om demokrati og medborgerskap

Det nærmer seg valg og i den sammenheng arrangerte skolen fagdag for alle elever.
Sist oppdatert 29.08.2019
Det gjøres klart til paneldebatt i Tunet

Mange ungdommer skal i høst stemme for alle første gang. Det er en viktig begivenhet. De som ikke har fylt 18 år skal også stemme, i skolevalget, og mange unge har et forhold til, og er interessert i lokalpolitikk. Torsdag arrangerte skolen fagdag for alle elever, uansett trinn og linje.

 

Kommunen presenterte seg

Fra morgenen av var det Tynset kommune som hadde ordet. De snakket om medborgerskap. Hvorfor skal vi stemme, stemmerett, valglokaler, hvordan stemmer man og de forskjellige partiene. De snakket også om det politiske systemet, hvordan kommunen fungerer, hva bestemmer en politiker, hvor mye makt har egentlig kommunen?

Skoledemokratiet

Skolen skal også danne sin «regjering» etter hvert med elevrådet. En del av dagen ble brukt til å velge tillitselever i klassene som skal representere klassen i elevrådet. Med så mange klasser på skolen (over 20), er elevrådet ganske stort og har ganske mye makt, hvis de vil. De kan være med å bestemme mye på skolen, og si sin mening, så det er viktig å finne riktig person som ikke er redd for å snakke klassens sak.

Gratis lunsj, valgtorg og paneldebatt

Mellom kl 12 og 13 fikk elevene gratis varmlunsj. Tomatsuppe med pasta og foccatia, noe de aller fleste elevene likte meget godt.

Kantinedamene hadde det i perioder meget travelt når alle skulle ha gratis suppe, men alle som ville ha fikk seg en kopp.

 

Etter lunsj var det tid for valgtorg og paneldebatt. Ungdomspartiene hadde ansvaret for dette og det ble tatt opp mange tema som ungdommen er interessert i, blant annet skoleskyss, fraværsgrense, skattekort for ungdom, klima, nedleggelse av kjøreskoler, ulv og andre ting som ungdom er opptatt av. Flere av debattantene var tidligere elever ved skolen, og det var mange gode innlegg. Det var nok litt høyere applaus på innleggene fra venstresiden enn høyre siden, siden de fleste ungdommer i regionen heller mot SP og AP. Etter debatten var valgtorget åpent og de som var interessert kunne ta en prat med ungdomspolitikerne og se på stand.

Tunet ble nesten helt fullt til debatten

 

Enkelte ville også stå i trapppa

 

Det var ungdomspolitikere som deltok i debatten

Tynsetordfører Merete Myhre Moen hadde også tatt turen for å få med seg debatten

Valgtorg