Det er fortsatt populært med grøt

For et par år siden startet NØVGS å gi gratis havregrøt til alle elever om morgenen. Ordningen er fortsatt veldig populær
Sist oppdatert 15.02.2019

Det er lang kø, men den går fort siden ingen trenger å betale. Mellom 8.30 og 10 serveres det gratis havregrøt i kantina på NØVGS. Dette har foregått i flere år nå og elevene setter stor pris på det. De fleste har friminutt mellom 8.50 og 9.05, men siden grøten er tilgjengelig i 90 minutter så får alle mulighet til å få seg mat, uansett timeplan. For mange elever er dette dagens første måltid, særlig de som bor på hybel, men for mange er det måltid nummer to, da mange pendler lang vei og spiser frokost før kl 06.

Køen kan bli mye lengre enn dette

 

Det går veldig mye sukker

I følge Anita Kolstad, leder av kantina, så er det mellom 150 og 250 porsjoner som gies ut hver dag. Dessverre på papptallerkener, ikke det mest miljøvennlige men, det ville blitt håpløst hvis alle skulle få porselen, oppvasken hadde blitt enorm. - Vi lager i underkant av 200 liter grøt i uka forteller hun. -Elevtallet varierer jo fra uke til uke siden yrkesfag kan ha praksis. Men vi kaster ingenting. Det lille som evt blir igjen bruker vi f.eks når vi baker rundstykker, sier Anne Kristin Aamo. Hun har nå tømt den 100 liter store kasserollen for grøt, og fyllt den med såpevann. - Vi setter på grøten med en gang vi kommer på jobb, ca kl 07. Det tar jo lang tid å koke opp, så klokka 8.15 er den klar for å øses opp i bakkene vi bruke i kantina.

Det mest overraskende er kanskje at det går 3 kg sukker, HVER DAG!

Mellom 150 og 250 tallerkener øses opp hver dag

Gratis mat er alltid bra

I kantina sitter 50-60 elever med grøten foran seg. -Vi liker ordningen sier elevene. Det er jo gratis, og det er jo bra. Ikke alle elevene ville kjøpt grøt hvis de måtte betale for den. -Da hadde jeg heller kjøpt en baguett, grøten er ikke såå god, sier en av jentene og smiler.

Da ordningen startet var det Hedmark fylkeskommune som sponset grøten, men nå er det NØVGS selv som betaler. Men skolen ser ikke på dette som et tap. Det er viktigere at elevene får seg frokost.