Elevene kaster over 1000 kroner i søpla, hver måned.

Nordmenn er visstnok verdensmestere i panting. Det gjelder tydeligvis ikke ungdommer i Nord-Østerdalen
Sist oppdatert 20.03.2019
De fleste boksene havner dessverre i søpla

Hvis man går rundt i kantina eller i gangene på NØVGS, og tar en titt på bord, benker og søppelkasser så er det en ting som gjentar seg. Pant. Tomme flasker, tomme bokser. Selv om skolen kun selger iste, juice og Farris med pant, så florerer det. Mange elever tar den korte turen på Spar, og energidrikk er en gjenganger. Burn, Battery, Redbull, Monster og hva nå alle disse energidrikkene kalles. Og alle disse boksene har en pant på 2 kr. 2 kr som ingen elever vil ha. Panten går til renholderne. Og det er snakk om betydelige beløp.

 

 Energidrikke er veldig populært blant unge i dag. Hvis de panter boksene er det 2 kr pr boks

 Får inn rundt 1000 kroner i løpet av en måned

Det er renholderne på skolen som er de store vinnerne i denne saken. De tømmer søpla og tar panten de finner. - Det ligger i snitt på en svartsekk i uka, som er ca 200kr sier leder av renholderne Anny Nessan. - Det kan fort bli en tusenlapp i løpet av i måned. Men det kunne nok vært mer. Vi stikker ikke hånda langt ned i søpla for å grave opp, vi tar bare de øverste, og det er mange bokser som blir klemt sammen, eller flasker hvor elevene har pirket av plasten, slik at strekkoden er borte, da blir det ingen pant. Noen flasker og bokser havner i disse pantestasjonenen, men der havner også søppel, og til og med kopper og tallerkener fra kantina. De kaster alt mulig, så vi må passe fingrene så vi ikke kutter oss. Men hva brukes disse pengene på? -Vi prøver å gi litt tilbake til elevene. Sist uke donerte vi 1000 kr til russens kreftaksjon, og neste uke bruker vi pengene på billetter til Hair. Vi har også kjøpt slike kjeksbokser av elever som selger det, eller på julegildet som RM-elevene arrangerer. Vi støtter elevbedrifter og kjøper blomster eller gaver til bursdager eller begravelser. Vi deler også en del med karene på Service, som takk for hjelpen de gir oss.

Selv om pengene går til elevene, så er det strengt talt penger renholderne slipper å ta fra egen lomme.

Yrkesfagelevene er flinkere til å pante

Noen elever panter selv. I kjelleren er ståa litt annerledes. 1BAA for eksempel, de har en egen bøtte der de samler sin egen pant og på restaurant-linja og på Helse og Oppvekstfag samler de også selv. Dette er enklere å få til på yrkesfag, da de har mer faste klasserom enn elever på Studieforbredende som har undervisning over hele huset. Det er også noen få enkeltelever som samler sin pant i skapene sine, men de er i stort fåtall.

På biblioteket sitter flere elever og en av dem har en colaboks. I søppeldunken ligger minst 4 bokser til en verdi av til sammen 8 kr. – Er det pantebøtter her på skolen? Det visste jeg ikke, svarer en av dem. En av disse 10 elevene forteller at hun panter, resten kaster sine flasker og bokser i søpla. –Jeg visste ikke at det var pant på boksen min en gang jeg, sier en gutt. – Kanskje hvis det var enda høyere sum så ville vi pantet, men det havner som regel i søpla ja.

Søpla på biblioteket er som regel en gullgruve for pantejegere

Pantebøtta i kantina er ironisk nok helt tom

Bryr seg ikke om det

I gangen sitter en guttegjeng. På bordet står hele 5 forskjellige bokser med energidrikk. En av gutta skal akkurat til å kaste dem i søpla, der det fra før ligger 3 bokser, en av dem trykt sammen, så den blir det ikke pant for. – Vi hadde kanskje blitt rike hvis vi pantet alt på skolen, men men, sier en av dem. Noen meter unna gjengen står «ryddestasjonen», der man blant annet kan kaste pant i egen pose. – Det ligger vel i underbevisstheten min at den posen er der, men det havner i søpla likevel, innrømmer eleven.

 

Det er flere slike stasjoner på huset, men elevene er dårlige på å bruke dem

Undertegnede gikk selv en runde rundt på huset tirsdag kl. 15.00, bare for moros skyld. Resultatet ble 32 kr som resulterte i, takket være ti-kroners marked på Spar, hele tre sjokolader, takk alle elever, for at dere spanderte sjokolade på meg.