TV, politikk, kjendiser og sjokolade

ST-elevene med programfagene MIK og POM hadde i forrige uke sin tradisjonelle Oslotur, fylt med store opplevelser
Sist oppdatert 09.04.2019
Utenfor NRK Marienlyst

VG3 elevene som har programfagene Medie- og informasjonskunnskap 2 og Politikk og menneskerettigheter har i mange år hatt en Oslotur på senvinteren. I år fikk også elevene med faget Medie- og informasjonskunnskap 1 også være med, siden "MIK2" fases ut til neste år. På programmet stod besøk på NRK, innspilling av Nytt på Nytt, "Minitinget" og merkevarebygging på Freia.

Kjendisbonanza

Etter en 5-timers togtur i morgengryet torsdag 4.april, ble elevene møtt av strålende vårvær i hovedstaden og det tok ikke lang tid før den første kjendisen ble oppdaget. I det vi gikk over gata på vei til Anker hostel for å legge fra oss bagasje gikk vi rett forbi Halvor "Ta deg sammen" Johansen og resten av gutta i morgenshowet til Radio Rock. Deretter gikk turen med t-banen opp til Marienlyst og omvisning på NRK.

Sola varmet godt på Marienlyst

 

En omvisning på NRK er en tur gjennom norsk mediehistorie, fra 1933 og fram til i dag. Elevene fikk være med i radioteater-studioet, kostymelageret, se opptil flere studio og verkstedhallen. Mens vi gikk i gangene kom plutselig Tore Sagen gående, og ikke mange minuttene etterpå kom Steinar Sagen. Kanskje det var innspilling av Radioresepsjonen på gang?

Elevene fikk se flere studio, blant annet Studio 1, der Nytt på Nytt stod klart for kveldens innspilling. De fikk også prøve seg som debattanter i debattstudioet.

Vi fikk se verkstedhallen, der mange håndtverkere var på jobb, og vi lærte at det er over 2500 ansatte i NRK, ikke bare journalister og tv-folk, men elektrikere, snekkere, designere osv. Tilslutt fikk vi en omvisning i det største kostymelageret. NRK har flere lager, men dette er det største og der fikk vi se klassikere som Bobbysocks' ikoniske rosa paljettjakker fra Grand Prix 1985, Fleksnes og Moder'ns kjente antrekk, samt safariuniformene til Brødrene Dal.

Gruppa måtte dele seg i to når vi skulle på kostymelageret, så mens en halvdel var inne måtte de resterende sitte i gangen og vente. Da kom jaggu også Herman Flesvig gående  noe som skapte stor fjortissfaktor blant russejentene i 3ST. På vei ut av NRK møtte vi i tillegg Mads Hansen, som skulle være gjest i Nytt på Nytt, så det ble mange kjente fjes på kort tid for elevene.

Etter en kort kaffepause på Majorstua var vi tilbake på NRK for innspilling av Nytt på Nytt. Vi var meget heldige som tilfeldigvis hadde kjøpt billetter til denne uka, da de i tillegg til ukas program også skulle spille inn jubileumsprogrammet som skal gå senere i vår. Pernille, Bård og Johan var kledd opp i galla, det var sjampiss og vi fikk alle norske flagg som vi skulle veive med under innspillingene av intro og outro til denne spesialsendingen som sikkert vil vise klipp fra de siste 20 årene. Etter et raskt klesskift var trioen tilbake med kveldens gjester og klare for ukas show. Det var en langdryg affære, da innspillingen er mye lengre enn det som blir vist på tv, men det var morsomt uansett.

Politisk rollespill

Fredag morgen kl 09 stod vi klare utenfor Stortinget, og etter en sikkerhetssjekk ble vi geleidet ned i kjelleren for å delta i "Minitinget". Dette er et rollespill for VGS-elever, der de blir delt inn i fire fiktive partier, med eget partiprogram og de skal føre fire saker fra forslag til vedtak. Det var debatter, spørretime og forhandlinger, før forslagene ble lagt frem og stemt over. Vår regjering måtte dessverre gå av etter kabinettspørsmål, men elevene syntes dette var overraskende spennende og engasjerende, selv elevene som ikke har faget POM var enige i det. Da spillet var ferdig fikk vi en rask omvisning oppe i selve Stortingssalen, og jaggu så vi ikke i et raskt sekund selveste Sylvi også.

Det jobbes i "vandrehallen"

Til slutt ble det stemt over forslagene

Sjokoladeeventyr

Etter en litt kaotisk jakt etter riktig trikk kom vi oss ut til Rodeløkka for å oppleve Freialand. Der hadde vi et opplegg om merkevarebygging og fikk lære mye om historien til både sjokolade generelt, og ikke minst Freia. Elevene fikk også støpe sin egen sjokolade og designe sin egen emballasje, før et søtt møte med butikken stod for døren og mange hamstret opp billig sjokolade til påskeegget. Resten av ettermiddagen gikk til shopping og middag før de fleste satte seg meget slitne, men fornøyde på toget kl 18.30 og dro hjem til is og snø i Nord-Østerdalen.