Tyskelever på Tysklandstur

Forrige uke var fire elever og en lærer i Tyskland. En tur som har vært tradisjon i mange år
Sist oppdatert 06.11.2018

I 25 år har norske og tyske elever besøkt hverandre. På grunn av økonomiske innstramninger i fylket, tok tradisjonen dessverre slutt for tre år siden. Etter det ble det i vår søkt om internasjonaliseringsmidler slik at noe av tradisjonen kunne bli tatt opp igjen. Det at det er få elever som reiser gjør også hele saken enklere.

Erik Lillebakken, Jorun Bækken, Lukas Schedalke fra 3ST og Mia Preine fra 3MUA, samt tysklærer Astri Jenssveen var de heldige som fikk ta turen til Soltau. Soltau ligger i Nord-Tyskland i delstaten Niedersachsen. Alle elevene har tysk fordypning. Søndag 21.oktober tok de bilen fatt til Hamar, før det ble tog til Gardemoen, fly til Hamburg og tog videre til Soltau. Fredag kveld, den 26.oktober var de hjemme igjen.

I løpet av den uka fikk de mange opplevelser. Bortsett fra en natt på hotell i Hamburg så bodde de hos forskjellige vertsfamilier. Astri kan fortelle at: - Vi har opplevd tysk familieliv, vært på tysk gymnas, operahuset i Hamburg, verdens største miniatyrmuseum, vært på filtmuseum, byvandring og også på restaurant og i en fornøyelsespark. Erik Lillebakken var også med vertsfamilien sin og fikk sett på sauedrift. De «innfødte» sauene i Soltau heter «Heideschnucken».

Det største argumentet for å få dra på utenlandstur med elever er eksponering av språk og kultur.  - Først og fremst får de et meget godt språklig utbytte. Å bli eksponert for fremmedspråket konstant i så mange dager er helt uvurderlig. Samtidig har elevene sett et annet skolesystem og annen familiekultur og har gjort seg noen tanker om det. Utvidet horisonten sin rett og slett, forteller Astri.

Elevene selv var også veldig fornøyde med turen. – Vi har lært mye tysk, og etter å ha sett ulike undervisningsvarianter i Tyskland så ser vi at vi får veldig god undervisning her på NØVGS. Det var godt å komme hjem, men oppholdet kunne gjerne vært lenger.

 

 

 På filtmuseum.

 

 

 

  I Verrücktes Haus utenfor Soltau var alt opp-ned. Til og med toalettet.

 

 Alle de norske elevene, samt de tyske som de bodde hos