To malerier til skolen

Fredag 1. juni fikk Stange videregående skole overlevert en gave av kunstner og årets delkurselev i norsk ved skolen, Diako Muradyaliabady. To malerier, som han malte i forbindelse med fremføringen av et litterært program i norsk, har nå fått plass på skolens vegger i administrasjonen.
Sist oppdatert 07.06.2018
Kunstner og delkurselev i norsk Diako Muradyaliabady
To malerier rundt diktet av Arnulf Øverland "Du må ikke sove", malt av Diako Muradyaliabady (på bildet)   Foto: Stange vgs

I norskfaget på vg3 skal elevene sette sammen og framføre et avgrenset litterært program.Det betyr at elevene skal, individuelt eller i grupper, velge et norskfaglig emne og litteratur som skal belyse emnet, og velge en passende presentasjonsform (dramatisering, musikk, bilder, opplesing). Programmet skal fremføres for et publikum. I evalueringskriteriene står det, blant annet, at eleven blir vurdert etter tekstutvalg, faglig forståelse av teksten(e), samt relevans. I tillegg kommer utformingen av selve programmet, og da spiller kreativitet en viktig rolle.


Diako Muradyaliabady valgte diktet "Du må ikke sove" av Arnulf Øverland. Diako hadde med seg to store malerier som han hadde malt spesielt til fremføringen av det skjønnlitterære programmet. Framlegget ble veldig personlig, da han under gjennomgangen av diktet fortalte hvordan diktet «snakket til» ham. Maleriene understreket denne tolkningen, og siden ingen av medelevene hadde forventet noe slikt, gjorde presentasjonen til Diako et sterkt inntrykk.


Her er noen av utsagnene fra elevene i klassen etterpå:


«Maleriene traff veldig! Selv om de var abstrakte, traff de veldig bra.»

«Jeg kjente igjen diktet Du må ikke sove i maleriene. Siden det var så personlig, og siden han formidlet sine tanker rundt diktet, ble det veldig sterkt.»

« Ble skikkelig imponert! Han er en veldig dyktig kunstner, og bildene taler til oss både med og uten diktet. Alle kan få noe ut av det, og ser noe i bildene som beveger.»


« En av de beste overraskelsene dette året!»